Kelly IT Szeminárium – Számítógépes vírusfertőzések

A Kelly IT Resources, a Kelly Services Hungary IT üzletága 2008. március 27-én tartotta első szakmai szemináriumát a Centrál Kávéházban.

A szemináriumot azzal a céllal hoztuk létre, hogy biztosítsuk a kötetlen, de a szakmai jelleget szem előtt tartó konzultációt Magyarország IT vezetői és IT szakemberei között.

Szeretnénk, ha a találkozó rendszeresen megrendezett eseménnyé nőné ki magát, ahol a legérdekesebb és legaktuálisabb témákkal, illetve a témában releváns tapasztalattal rendelkező szakemberek előadásaival várnánk az érdeklődőket.

„Szívesen fogadtam el a Kelly felkérését a sorozat első előadásának megtartására” – árulta el Sándor Zsolt, a Panda Security magyarországi igazgatója. – „Bár számtalan csatornán kommunikálunk egymással és környezetünkkel, fontosnak tartom, hogy alakalom adtán személyesen is feltegyük egymásnak kérdéseinket, találkozzunk, vitatkozzunk. Remélem a sorozat következő előadásain is hasonlóan hasznos élményekkel gazdagodhatom.”

A fertőzések száma 2000-től napjainkig hatalmas mértékben változott. Míg 2001-ben 2 új számítógépes vírus jelent meg naponta, addig 2007-ben augusztusban már napi 16 ezer. Ezenkívül a hackerek motivációja is változott, mert míg korábban a szakmai hiúság motiválta őket, ma már a globális szervezett bűnözés keretein belül komoly fizetésekért ontják a kártevőket. Mivel ez nem csak a nagy vállalatokat érinti elmondhatjuk biztonságos IT rendszer nélkül ma már egyetlen cég sem létezhet üzletmenetének kockáztatása nélkül.

Minderről hallhattak, illetve tanácskoztak információtechnológiai szakemberek, multinacionális cégek vezetői és egyetemi szakmai szervezetek képviselői a Kelly IT Resources, a Kelly Services Hungary IT üzletága által szervezett szemináriumon 2008. március 27-én.

A Kelly Services a világ öt legnagyobb munkaerő közvetítő és kölcsönző cégének egyike 2004 óta van jelen a magyar piacon. 2007 óta különálló IT divízióval áll az ügyfelek rendelkezésére (főbb területei: rendszertámogatás, szoftverfejlesztés, ERP, IT biztonság). A Kelly IT Resources célja az előadások szervezésével az, hogy megfelelő fórumot biztosítson a szakma képviselői számára legaktuálisabb, legérdekesebb témák megvitatására.

Az első kerekasztal-beszélgetésen arról is szó esett, hogy általában azért táplálunk hamis biztonság érzetet, mert a rombolás nem olyan látványos, mint régen, s így nem vesszük észre ha tényleg baj van. Míg korábban munkaállomásunk épségét kockáztattuk, addig ma már személyes adataink, bankszámlánk, vagy vállalkozásunk biztonságát kockáztatjuk, hiszen egyre több célzott támadás történik, pl. bankok és más, akár kisvállalatok ellen. Bár közvetlen kárt először nem okoz mégis komoly veszélyeket jelentenek a botnet alapú fertőzések is, amik a Spam levelek akár több, mint 30% -át is generálhatják később, zombie gépekké változtatva PC-nket.
A legújabb technológiák nem csak az adatbázis alapú és a heurisztikus keresést teszik lehetővé, hanem a viselkedés alapú analízisen és a kollektív intelligencián alapuló védelmet is.

Felmerült a kérdés, hogy a vírusok és egyéb kártevők elleni fokozott védekezés paranoia vagy csak elővigyázatosság? A szeminárium előadója, a Panda Security ügyvezető igazgatója Sándor Zsolt szerint szükség van védelemre, hiszen a támadások nem csak hogy megszaporodtak – mivel ma már több mint 3 millió vírusdefiníciót ismerünk világszerte – hanem célzottabbak is lettek és soha nem tudhatjuk, hogy milyen kártevők tevékenykednek számítógépeinken.
A Kelly IT Resources további szemináriumok szervezését tervezi az év folyamán, melyeken a szakembereket leginkább érintő témákról, kérdésekről, többek között az lT auditok jelentőségéről, Design patternek, Architekturális patternek, Antipatternek és a Refactorizációról tudnak majd eszmét cserélni az érintettek.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s