Kelly IT Szeminárium – Minta alapú fejlesztés, avagy hogyan ne találjuk fel a spanyolviaszt?

Világunk tele van különböző mintákkal amiket tudatosan vagy önkéntelenül is alkalmazunk. A minták hatalmas előnye, hogy egy valós problémára mutatnak egy olyan megoldást, amely jól működik és más körülmények között is alkalmazható újra és újra kis változtatásokkal. A minták nem csak a szoftverfejlesztésben, projektvezetésben, de az új munkatársak fejlesztésében és a hatékony kommunikációban is hasznosnak bizonyulnak.

Erről, és a minták alkalmazási lehetőségeiről tartott előadást a Kelly Services IT üzletága, a Kelly IT Resources szervezésében megrendezett szemináriumon Kromesch Sándor az Erise Kft. szoftverfejlesztési igazgatója, 2008. június 12-én.

A Kelly Services a világ öt legnagyobb munkaerő közvetítő és kölcsönző cégének egyike, mely többek között külön IT divízióval áll az ügyfelek rendelkezésére (főbb területei: rendszertámogatás, szoftverfejlesztés, ERP, IT biztonság).

E második szakmai szemináriumon főleg a szoftverfejlesztés és projektvezetés szemszögéből volt szó a mintákról, beleértve a szoftveres mintákat, anti-mintákat, tervezési és architektúrális mintákat.
Természetesen arról is szó esett hogyan javítsuk ki a hibákat – amire például az újratervezés vagy más szóval refaktorizáció nyújt megoldás. Az újratervezés során mindig csak apróbb változtatásokat hajtunk végre a kódon úgy, hogy a kód egyre tervezettebb legyen. Az újratervezés tipikusan egyszerű mintalépésekből áll, mint a függvény átnevezése vagy a helyi változó kiemelése.

Az anti-minták ugyanakkor megmutatják az elkövethető hibákat, megmagyarázzák miért is hibásak még akkor is, ha elsőre jónak tűnnek, és bemutatják hogyan kerüljük el ezeket a hibákat. Tipikus szoftverfejlesztési anti-minta például a spagetti kód. Legfőbb jellegzetessége a kódismétlés és a körülményes kódolás.

A tervezési minták nem struktúrált adatszerkezetek mint a láncolt lista, melyeket megírunk egy osztályban és újrafelhasználunk, és nem is összetett teljes alkalmazást, alrendszert leíró tervek. Ezek a minták valahol a kettő között elhelyezkedő, egymással együttműködő objektumok és osztályok leírásai valamely gyakori tervezési problémára.
Az architekturális minták a tervezési mintáknál magasabb szintű absztrakciót valósítanak meg. Nem az objektumok közötti összefüggésekre koncentrálnak, hanem különböző alrendszerek viselkedését vizsgálják. Az architekturális minták használhatók komplex rendszerek építőköveiként.

A mintarendszerek segítik a szoftverfejlesztés hatékonyságát, gondoskodnak a minőségbiztosítás és az időzítések betarthatóságáról. Az anti-minták, és az újratervezés szolgálja a hatékony és gyors fejlesztést, a tervezési minták és az architekturális minták pedig a hatékony, jó minőségű szoftver elkészültét.
A Kelly IT Resources előző szemináriuma az IT biztonságtechnikáról szólt, és idén további szemináriumok szervezését is tervezzük, melyeken továbbra is a szakembereket leginkább érintő témákról, kérdésekről tudnak majd eszmét cserélni a meghívottak.

A prezentáció letölthető: http://www.box.net/shared/i2o748hs08

Kromesch Sándor, Erise Kft. és Spiller László, Kelly IT Resources

Alapkérdés: Hogyan csináljunk a rossz kódból jót?

Már az előadás alatt gyűltek a kérdések

A kérdésekre pedig kimerítő válaszok születtek

Hardcore kóderek konzultációja

Beszélgetés a menedzsment antimintákról

Kapcsolati tőke kölcsönös növelése

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s