Gondolatok a fejvadászok világáról

Írta: Wildenbruch Károly

Van egy közeli barátom, aki már 4-5 éve személyzeti tanácsadóként dolgozik, s tőle érdeklődtem néhány olyan dolgokról, amelyek számomra nem voltak egyértelműek a “fejvadászok” világáról.

Amit eddig hallottam róluk, az annyi volt, hogy hazánkban a globális tőke megerősödésével jelentek meg és feltétel nélküli kiszolgálóikká váltak. Ők azok, akik nagy sikerdíjakat tesznek zsebre azért, hogy egy cégnek megfelelő embereket, munkaerőt találnak. Igazából nem értenek semmihez, de mégis nagyban függ tőlük pályázatunk és ők határozzák meg leendő bérünket, bejutási esélyeiket egy-egy vállalathoz. Sokszor vissza sem jeleznek, ha pályázatunk sikertelen, viszont időről időre zaklatnak bennünket, személyes adatainkkal visszaélve.

Barátom felvilágosított, hogy azért ennél sokkal árnyaltabb a kép, és persze nagyban függ a dolog attól, hogy kivel is hoz össze bennünket a sors.

Elsőként néhány fogalmat kell tisztáznunk. Munkaerő közvetítő az, aki alacsony szintű, kevésbé képzett embereket keresnek, fejvadász pedig az, aki felső- és középvezetőket, továbbá szakértőket, specialistákat, és nehezen fellelhető szakembereket kutat fel és helyez el partnereihez.

A globális tőke magyarországi megerősödésével boldog, boldogtalan beszállt ebbe az üzletbe, mindenféle szakértelem és előképzettség nélkül, mert ezzel a tevékenységgel jó pénzeket lehetett keresni. Ők azok a “fejvadászok”, akik nem szakértő tanácsadók, hiszen csak az nevezhető annak, aki hasonló területen évekig értékelhető munkát végzett és azt követően jött át tanácsadói területre. (Például a barátom 7 évig tesztmérnökként dolgozott telekommunikációs területen, majd szerzett egy emberi erőforrás menedzsment diplomát és mindezt a tudást és tapasztalatot kamatoztatja több éve a fejvadászat területén.)  Ilyen tanácsadókból pedig hazánkban jó, ha egy pár tucat található.

Van még egy jelentős, szemléletmódbeli különbség. Egyes cégek, akárcsak tartó gazdáik, a gátlástalan haszonszerzést gyakorolják, míg az igazi tanácsadók az értékteremtésben hisznek és abban, hogy segíthetnek mind a munkavállalóknak, mind a munkáltatóknak, abban, hogy egymásra találjanak.

Sajnos a szakmai háttér és szemlélet nélküli tanácsadók nagyban rombolják a személyzeti tanácsadás tekintélyét és a szakértő tanácsadók komoly erőfeszítéseibe kerül, hogy a kialakult képet megváltoztassák. Ezért egy szakértő tanácsadóval folytatott interjú, mindig szakmai jellegű, amely gyakran szakmai teszteket is magában foglal. Ők mindig visszajeleznek pályázatunkról, akkor is ha elutasítottak bennünket, vagy hétről hétre akkor is, ha a kiválasztás folyamata elhúzódik.

Ez mind szép és jó, de vajon van-e értelme a szakértői tanácsadáson és kiválasztáson alapuló szakember felkutatásnak és elhelyezésnek?

Barátom megnyugtatott, hogy természetesen mindig is lesz létjogosultsága, hiszen a kis- és közepes magyar cégeknek is szükségük van jól képzett, nyelveket beszélő szakemberekre, amelyekből még válság idején is kevés szaladgál a munkaerő piacon, leépítések ide, vagy oda. A szükséges munkaerőt nem mindig tudja a belső emberi erőforrás osztály felkutatni, s ezért segítségre van szükségük.

Végezetül pedig ne feledjük, hogy ha mi magunk nem tudunk pályázni az általunk kiszemelt céghez, mert nincs ott ismerősünk, és ehhez tanácsadói segítségre van szükségünk, akkor alaposan nézzünk utána a közvetítő cégnek és törekedjünk rá, hogy a saját szakterületünkben jártas ember interjúztasson bennünket és támogassa pályázatunkat.

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s