Levelek Shanghai-ból 1.

Írta: Kovács Béla

Tegnap voltam Shanghai-ban az Expón, amikor is az Angyal című filmet láttam, amelyben egy ravasz, intelligens kém, betörő, akcióhős volt a főszereplő. Az a figura, aki a Doors-ban játszotta a főszerepet (Jim Morrison-t, Val Kilmer). Szóval annak a filmnek és a Mission Impossible sorozatnak, már voltak olyan technikai attitűdjei, amelyek meghökkenteni hivatottak a kedves perecet ropogtató mozi nézőket. Nokia telefon (Az angyal című filmben), amely szétnyitható és billentyűzettel volt ellátva, és emailezni lehetett vele. Mission Impossible-ben Tom Cruse a levegőben “turkálva” helyezett át fájlokat egyik képernyőről a másikba stb. Minden jobb érzésű, egy kis technikai érzékkel megáldott személy tudja, hogy amikor meg néz egy James Bond, Csillagok Háborúja, stb. filmet, mi az, aminek ebben a valósághoz még csak köze sincsen. Persze az nagyon is elképzelhető hogy megjelenik, a közeli jövőben a boltok polcain!

De mi akkor a huszárvágás? A Csillagok háborújából például már sok készüléket megvalósítottak. Ezt meg lehet tekinteni a Google-ön. Ott a lista képekkel. Mi az, ami már meg van, és a film ihlette a tárgyak létrejöttét? Mi az ami  majd meg fog jelenni? Nos, tegnap Shanghai-ban 2 nagyon érdekes élményben volt részem. A magyar pavilon a gömböcnek nevezett hús csodával állt elő, ami kb. olyan 20 méter magasra volt megépítve. Ez amúgy egy étel, disznó gyomorba töltött finomságok, amelyet vidéken már 1000 éve készítenek és esznek és nagyon finom. Svábok hozták be és stifúder néven nyomul. Jobb hentesboltokban kapni. Ez “spektakuláris” volt, de szerintem még a  Bolgárok és az Albánok is jobban kitettek magukért.

A második óriási meglepetésem, a fent már nagyjából felvázolt, a filmekből a valós életbe adaptált műszaki csodák, megjelenítése.

Avatar, James Cameron filmjében olyan 3 dimenziós térképek, és megjelenítések voltak, hogy csak nézett mindenki. A videó játékok őrültje, erre maszturbáltak a film után, hogy miszerint egy olyan készüléken vajon milyen lehetne lejátszani a Grand Torino játékot. 3D-ben autós üldözés, lövöldözés, rombolás 180 fokos képernyőn. Az Iron Man című képregény adaptációból készült filmen, Robert Downing Junior egy képernyőről egy fehér asztalra áthúzott egy ábrát. Az akkor az asztal felett 3D-ben megjelent, és a főhős, beledugta a kezét, a bionikus kéz modelljébe. Forgatta, próbálgatta.

Autótervezők, divattervezők, építészek kezdetek lassan magukhoz nyúlni a moziban. Miszerint, ha ilyennel tervezhetnék, dolgozhatnék stb. Mondjuk én nagyon szerettem volna anno egy ilyet az egyetemen. De hát a Redid toll, pont irón, stb.

Nos, kis pajtások, tervezhettek, dolgozhattok, mert Shanghai-ban mindez ott volt. MINDEN élőben és kipróbálhatóan. Azt hittem, hogy nem hiszem el, amit látok. 3D-ben nő táncol az asztalon bikiniben. A kép nem remeg, nem homályos nem serceg. Mint az élő. Szinte minden férfi vágyta, hogy mikor kezdi ledobálni a ruhákat. Fényképezőgép, amely azonnal képet korrigál, ha bemozdult, fényes vagy homályos, és a másodperc törtrésze alatt már küldi is az otthoni komputerbe a képet. Beszélő telefonok, amelyek mindenről tudósítanak. “Hívása van, kérem, ne vegye fel egy ön állttal nem kedvelt ember”. (Persze ezeket, az opciókat először be kell állítani) “Kérem, hívja fel ezt, azt, mert itt az idő, mikor egy repülőgép…”, milyen idő van hány fok, de nem is sorolom. Mit adnak a mozik, tejet kell venni, névnapja valakinek. Azt hittem mikor kijöttem, hogy a Marson voltam. Komolyan. Én, aki a fekete-fehér tv-én nőttem fel meg Sokol rádión. Nem tudom, mit lehet még kihozni, de ott volt a 3D-és tv szemüveg nélkül nem elfáradós nézéssel, 3D DVD-k hozzá Blue Ray, Dolby  és minden. Okos házak, amelyek beszélnek, mikor ki hol van, mit csinál? Mennyi energia fogy, mire kell ügyelni, ha elmész otthonról egyszerűen itt  robotok ideje. Volt egy gép, amivel lehetet beszélgetni bármiről. Szó szerint. Mindre válaszolt.  Kellemes női vagy férfihangon. Félek, hogy a sok sci-fi jóslásnak igaza lesz egyszer. Átveszik a hatalmat. Komolyan mondom. Túl sok minden van már a számítógépek kezében. MÉG az áramot sem tudod le kapcsolni, hogy ne működjenek, mert azt is Ő irányítja.

Utána meghívóink, elvittek egy nagyon drága japán étterembe. Cápauszony leves, kagyló ritkaságok a tányérokon. Sohasem látott gyümölcsök, és különféle borok, pálinkák. Nem mondom Bacchus, megirigyelhette volna. A számláról annyit megtudtam, hogy 3100 jüan volt, miközben nekem egy havi keresetem 10 ezer jüan most! De amellett, hogy ronggyá ittam magam, ilyen finomakat még nem ettem, pedig behajóztam majd az egész világot. Úgy látszik, meglepetésből sohasem elég!

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s