Az abszint története 1.

Írta: Spiller Roland

A férfi lassan engedte a vizet poharába,

és ahogy a tiszta zöld, ködös fehérré vált,

ködös tudata úgy lett egyre tisztább…”

Ernest Downson

1.  Előszó:

Napjainkban egyre inkább elterjedtebb az abszint fogyasztása. Divathullám? Egy új hóbort? Vagy azért isszák amiért hajdanán? Nem lehet tudni… Azért választottam ezt a témát, mert nagyon érdekesnek találom ennek az italnak a pályafutását. Az italt rengeteg történet és legenda övezi. Művészek és értelmiségiek fogyasztották, de mégis tilalom alá került. Miért? Eddig kevesen ismerték, de most már egyre többen tudnak róla. Remélem ezzel a cikksorozattal még több emberrel megismertetem ezt az italt.

2.  Az abszint születése:

Az abszintkészítés eredete Svájc francia anyanyelvű területeire vezethető vissza. Első írásos emlékünk egy 1769. évi neuchateli újság hirdetése. Soraiban egy „Bom Extrait d’Absinthe” nevű italt kínált egy asszony – Madame Henroid néven -, aminek készítőjét a címben megnevezett ital „anyjának” tartottak. Az 1789-es évben egy Dr. Pierre Ordinaire nevű gyógyszerész megszökve francia honból, politikai menekültként kikísérletezte és papírra vetette az abszint eredeti receptjét így válva az ital „atyjává”. Kezdetben a varázsitalt gyógyszernek szánta, ami gyógyulást nem is, de legalább rövid megkönnyebbülést hozott betegeinek. A környéken egyre jobb híre lett az elixírnek. Pierre úgy döntött, megmutatatja italát egész Európának és megérezteti mindenkivel annak minden „jótékony” hatását. Pár évvel később Ordinaire eladásra szánta a titkos receptet. A vevő egy francia úriember Henri Dubied és veje Henri-Louis Pernod volt.

1797-ben a franciaországi Pontarlier városában felépítettek egy szeszgyárat melynek desztillálóinak rézcsövéből elsőként abszint is csorgott. Az ital szárnypróbálgatásai elején, a fogyasztás nagyon gyenge volt, kevesebb mint 400 liter évente. Az európaiak orrát még nem csapta meg az abszint illata. Nem kellett azonban sokáig várni a sikerre, a XVIII. század végi és a XIX. század elejei rossz szőlő termés a bor árak tartós és magas emelkedését okozta, ami nem másnak, mint a Pernod cégnek kedvezett. A serkenő italkeresletet még jobban növelte, hogy az 1847-es algériai háború idején a francia katonaság is előszeretettel fordult a „Nagy abszintgyártó”-hoz. A katonai vezetőség úgy gondolta, hogy az ital magas alkohol tartalma és a benne található anyagok megvédik a katonákat az ott uralkodó ártalmas baktériumoktól és a különböző fertőző betegségektől, többek között a maláriától. A katonák az abszint „védelmét” napi fejadagokban élvezhették.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s