Levelek Shanghai-ból 2.

Kínai tizenegyes!

írta: Kovács Béla

Itt élek Kínában immáron másfél hónapja. Vannak nagyon meglepő dolgok és vannak teljesen általánosak. Egy dologban azonban teljesen egyértelműen tisztában vagyok. Soha életemben nem voltam még olyan országban, (eddig 42 országban voltam, dolgoztam, éltem) ahol ennyire konzekvensen látszik, hogy mennyire összefügg minden mindennel. Kínában a több ezer éves hagyomány, nagyon éles beidegződések irányítják a mindennapokat ma is. Amikor saját űrhajójuk van, és saját atombombájuk.

Mivel Kína mindig szorgalmas és nagyon összetartó nép volt. (Ezeket a dolgokat a történelmi épületeik, alkotásaikban látni legszembetűnőbben. A nagy fal felépítése elképzelhetetlen lett volna nélküle.) S ez ma, a microchippek korában is jelen van a mindennapokban. Szórakozó helyeken azonnal észrevenni ki a külföldi is ki nem.  Még a külföldön élt vagy sokáig tanult Kínaiak is otthon ugyanúgy viselkednek, mintha soha el sem mentek volna. Körbe ülik az asztalt, mint valamilyen értekezleten. Ha valaki táncolni megy a többi is azonnal kényszert érez és mennek ők is. Mint a hangyák. A kínai helyi járatú buszokon nincsen leszállást jelző gomb. Minden állomáson és megálló helyen megáll. Kalauz van minden buszon, aki elnyújtott hangos üvöltéssel jelzi, mikor melyik állomás következik. Az alvó utasok is felébrednek erre.

Kínában van egy futball stadion. Pekingben. A fővárosban. Angol tervek alapján építettetek. Nagyon impozáns, és nagyon kellemes látvány. Nem csak építészetileg, de technikailag is kiváló. A Kínai futball szövetség nem engedi meg a Kínai futball csapatoknak, hogy meccset játszanak. Miért? Az indoklás a következő.

Olyan alacsony színvonalú a kínai futball még az NB I-ben is, hogy nem gyalázhatják meg játékukkal a stadion színvonalát. Ha a Manchester United jön ide, vagy bármilyen a világban magasan elismert futball csapat, akkor igen. A kínai focinak 2 betegsége van. S pont ezek a betegségek azok, amelyeknek eredője nem más, mint amit írásom elején kiemeltem. A kultúra beleégett az emberek sejtjeibe. Nézzük meg miről is van szó.

Amit most leírok, ahhoz senkinek sem kell feltétlenül érteni a futballhoz. Tehát kedves olvasó, íme, a leírás.

A futball csapatjáték. 22 ember van a pályán, ami kb. 120 méter hosszú és középen egy vonal osztja ketté, két térfélre. Amikor a játékosok elfoglalják azt a posztot, amelyet azon tehetségük alapján birtokolnak, miszerint ott felelnek meg a csapatjátékban betöltött szerepüknek, a bíró megfújja a sípját. Vannak hátvédek, középpályások, csatárok. Általában a labdát a kapus hozza játékban a kezdő körből megindult első támadás után. Ha az lefutotta magát és nem lett gól, akkor kirúgás, és kezdődik a kétszer 45 perces küzdelem. Az edző és egyéb technikai vezetők már alaposan kioktatták a játékosokat az ellenfél minden csinyja-binjáról.

Megfigyelték több meccsüket, ismerik a játékosokat szokásaikat. Tehát úgy gondolják, kellőképpen felvértezve indulhatnak a csatába. A játékosoknak 2 választása van. A felvivő támadásban passzolással a labdát mielőbb az ellenség 16 méterre a kapu előtt elhelyezkedő téglalap alakú területére kell juttatni.

Onnan rárúgni, befejleni stb. Vannak úgynevezett távoli lövések is 20-30, sőt 45 méterről is, de ezeknek a kimenetele nagyon gyakran semmilyen eredménnyel nem jár. Ebben az általam leirt technikai játékban a második lehetőség az (és a kínaiak itt veszítenek), hogy a játékos egy adott pillanatban maga dönti el, hogy önálló akcióba kezd-e? Ilyenkor stratégiailag nagyon jól felépítetten, tervszerűen jár el. Kicselezi azokat, akik az „életére” tőrnek, helyzetbe hozza magát, és lő! Ez az egyénieskedés akkor indokolt, ha a védelem nagyon erősen rátapadt majd minden játékosra, akinek a labdát passzolni lehetne. Igaz csatárunkra is rájár a rúd, mert őt is támadják, de ekkor belendül, és impozáns cselsorozattal megszerzi a gólt. Maradona, Beckenbauer, Thigana, stb. mind-mind nagyok voltak ebben. De ennek hátrányai is vannak. Miszerint voltak, vannak és lesznek is játékosok, akiknek ez szokásává válik, és túl sokat, kockáztatnak egy-egy meccsen, az úgynevezett „önzőségükkel”!

Nos, a kínaiaknál itt bedől a löszfal. Ha egy kínai játékosak döntenie kell, hogy önálló akcióba kezdhet-e, szinte kétségkívül értekezletet kellene összehívni a pályán, hogy eldöntsék, kell-e vagy sem? Minden dologban a történelem során volt, aki döntött. Kínában egy vezető az szent. Amit a vezető mond, az úgy van.

Komolyan mondom. Mondhat, bármekkora baromságot, szó nélkül végre hajtják. Igaz a felelősség az övé, tehát őt végzik ki, csukják börtönbe stb. így épült a Nagy Fal, paloták, gátak. A világon a harmadik legnagyobb vízerőmű gát itt van. Bratszk, Hoover, stb. után. Ezt csak nagyon szervezetten lehetett megépíteni, végre hajtani. Mindennapjaimban gyakran találkozom itt a tanácstalanság csimborasszójával. Az egyén itt nem dönt soha. Család vásárol, család dönt házasságban, lakásvásárlásban mindenben. A rendőr állandóan telefonál, mielőtt döntene bármiben.

Nos, a kínai csatár ekkor felnéz, megáll és karjait kérdően felemelve a csapatkapitányra néz? Ha Ő bólint, mehet a cselsorozat. De most jön a lényeg.

A kínai tizenegyes. A tizenegyes a futballban egy büntetésforma. Azért a legsúlyosabb, mert igaz kiállíthatnak játékosokat, de ez még korántsem jelenti azt, hogy a csatát a másik fél megnyerte emiatt. 1976-ban a Lengyelek 9 emberrel is győzni tudtak. A tizenegyes a kapu tengely vonalától számított 11 méterre lévő fehér pont. Az 5-ösön kívül a 16-oson belül. Pont a legrosszabb helyen egy kapus szemszögéből nézve. A csapat kiválasztja, ki rúgja a tizenegyest és a szabályok értelmében kivonul a 16-oson túlra. Vannak, akik a fűbe temetik, az arcukat, vannak, akik imádkoznak.  Rúgásstratégiailag, mértanilag nagyon jó helyen van, de ennek ellenére nagyon sok 11-est rontottak már el a világon, izgalom, felkészületlenség, ijedtség, a kapus kitűnő reflexei miatt. Tehát korántsem biztos, hogy gól születik belőle.  A nem kínai játékosok, megfogják a labdát és illesztgetve, forgatgatva lehelyezik a fehér pontra. Majd hátrálnak.

3-6 méter távolságból futnak neki. Figyelik a kapus minden mozdulatát, reflexeit. Megpróbálják, az arcáról leolvasni mire készül? Melyik sarokba vetődik vagy ugrik fel? A kapu nagy szerkezet. Ilyenkor viszont, mint ahogy azt nagyon sok profi játékos elmondta már, alig látszik 10 centiméternél nagyobbnak, és a kapus egy óriássá nő benne. Van, aki sodorva, csúsztatva, sőt volt olyan, aki lepattintva lőtt, igaz ez ritka. De a kapufélfáról bemandinerezett lövések sem ritkák. Nos, játékosunk kellő fizikai és lelki felkészültség után az adott legjobb pillanatban a bírói sípszót követően neki lendül és rúg. Nem így a kínaiak. Csoportba rendeződnek. Leguggolnak és mormognak. Hosszasan beszél az az egy ember, aki megmondja mi, hogyan történjen. A bíró már türelmetlenül szól. Végül megszületett a döntés. A játékos kihelyezi a labdát, megszorongatja, lenyomja, elhelyezi, és még néha-néha kipillant a vezérre hogy minden oké-e? Aztán szó nélkül neki fut és az értekezleten megtárgyalt módon rúg egyet. Senki sem imádkozik, nézegeti a kapust. Végrehajtja és  kész . A felelősség úgy sem az övé.

Egyszer egy éttermi látogatásom alkalmával a pincér kislány… (Kínában szinte senkiről nem lehet megmondani hány éves. Munkatársnőim egyike, akik mind kínaiak, aki titkárnőként dolgozik, 13 évesnek néz ki. Esküszöm nem többnek. Kiderült, hogy 23 házas és egy gyermeke van. Majd’ hanyatt estem.)

Szóval a pincér lány leejtett egy egész ebédet a földre, mert megbotlott. Kiment a pulthoz ahol az étteremvezető állt és megbeszélték a történteket. Majd a vezető utasítására megindult a romeltakarítás.

Nos így van ez kérem itt. Mint egy igaz természetes, de mégis eredetien aranyos, s néha vicces Kínában.

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s