Projektzárás előtt


Lassan toborzási projektünk végére érünk és meg kell mondanom, hogy az utóbbi hetek, napok úgy lekötöttek bennünket, hogy nem nagyon volt ideje írni az embernek. A sok munka nehézsége és fáradalmai mellett azonban mindig vannak olyan élmények, amelyek megmaradnak emlékezetünkben, s ezeket szívesen osztjuk meg másokkal is. A projekt vége nem csak azt jelenti, hogy “köszönjük szépen befejeztük”, hanem azt, ahogy ez egyre inkább körvonalazódik, sikeres is volt.

A feladat nem volt egyszerű, hiszen vagy egy tucatnyi speciális szakértelmet igénylő mérnöki pozíció betöltésén kezdtünk el négy hete dolgozni. Ennyi szakembert, ilyen rövid idő alatt, egy vidéki cég számára nem könnyű dolog elővarázsolni a cilinderből, még akkor sem, ha túl vagyunk egy válságon, hiszen a jó munkaerőből válság idején is kevés van. De hát ez a fejvadászat lényege…

Óriási előny volt, hogy az ügyfél telephelyén lehettünk, és személyes napi kapcsolatot ápolhattunk a helyi szakmai vezetőkkel és az emberi erőforrás osztály munkatársaival. A személyes jelenlétnek nem csak az volt az előnye, hogy közvetlen információt kaptunk a leendő munkatársakkal kapcsolatos elvárások felől, vagy azonnal visszajelzést adtak nekünk a szakmai kapcsolatainkon keresztül elért jelöltekről, hanem az is, hogy az álláskeresőknek is pontos, első kézből származó információt adhattunk a céghez való bejárásról, a kollégákról, az irodákról, a munkarendről, a juttatási csomagról, a cég tevékenységéről, az étkezési lehetőségekről, és még lehetne sorolni. Az a jelölt tehát, aki velünk került kapcsolatba, talán picivel még jobban is járt, mint az, aki közvetlenül jelentkezett be a céghez, hiszen nem csak az elvégzendő munkáról és a munkakörülményekről kapott tájékoztatást, hanem rengeteg háttér információval lett gazdagabb. Ez azért is van így, mert mi végül is kívülállók voltunk, és sok olyan pozitív dolog feltűnt nekünk, amely az évek óta ott dolgozó szakmai vezetőknek már teljesen természetes és esetlegesen meg sem említik a jelölteknek. (Például az, hogy Siófokon jó élni és közben karnyújtásnyira van egy komoly háttérrel rendelkező világcégtől.)

A munka mellett rengeteg élményt szereztünk abban a kevés kis szabadidőnkben, ami volt. Bár a nap katonásan telt, hiszen 6-kor keltünk és 10 előtt nem kerültünk ágyba soha, 1-2 óránk mindig volt közös vacsorára és közös esti sétára.

De kezdjük a szálással. Nos, az elmúlt hetekben kipróbáltunk néhány szállodát. Az első egy családi panzió volt, ahová nem mentünk vissza. A második egy hotel, ahol nagyon rugalmasak és lelkiismeretesek voltak és a tisztasággal és a reggelivel sem volt gond, viszont olyan hideg volt, hogy két paplannal kellett takaróznom. (Az igazság bizony az, hogy a legtöbb szálláshelyet a Balaton parton nyári vendégeknek szánják és ezért nincs is, vagy csak kevés helyen van fűtés. Kivételt képeznek ez alól az újonnan épített négycsillagos velnessz szállodák, amelyek gombamód szaporodnak mostanság.)

Nekem a harmadik hotel tetszett a legjobban, ahonnét a tizedik emeletről mesés volt a kilátás a Balaton teljes keleti medencéjére. Készítettem is néhány képet a hajnali napfelkeltéről és az esti naplementéről egyaránt. A hőmérséklettel itt nem volt gond, mindaddig, amíg be nem ütött a viharos időszak, de akkor én már nem voltam ott, csak kolléganőm, Zsuzsa. Ennek a helynek az volt a hátránya, hogy csak zacskós reggelit voltak hajlandóak adni, amit elvihettünk magunkkal és az íróasztalunkon ehettünk meg, amolyan magyaros szalonnázgatás jelleggel. Hőmérsékletről még annyit, hogy a hideg szobáknak köszönhetően mindketten jól megfáztunk.

Ami az éttermeket illeti, nekem legjobban a Fogas jött be hangulatában és kínált ételei minőségében, de aztán rákaptunk az Amigóra, ahol kétszer is összefutottunk Novák Lacival. Feltételezem, hogy aznap este, nejem legnagyobb bánatára, elmaradt a Barátok Közt. De aztán felvilágosítottak, hogy valószínűleg ennek is a Jobbik az oka, mert már be is tiltották az RTL klubbot és szegény Novák Laci munka nélkül maradt. Ezért ha most vasárnap lennének a választások, akkor valószínűleg be sem jutnának a parlamentbe.

Az első helyen sajnos szinte senki nem volt soha, bár ez Siófok “legrégebbi” étterme. A második hely pedig hét közben is, minden este tele volt. Talán ez is a multi-kultúra magyar hagyományok feletti győzelmét jelenti? Nem tudhatom. Annyi biztos, hogy az ember szívesebben megy olyan helyre, ahol vannak mások is.

Az esti séták során rengeteg nevezetességgel találkozott az ember úton-útfélen. Nekem megmaradt az emlékezetemben a víztorony és a katolikus plébánia, amelyet a Veszprémi Káptalan 1904-ben alapított. A templom mellett van egy ötvenhatos emlékmű, rajta egy felirat: “Sunt lacrimae rerum”. Viszontláttam a hajóállomáson a balatoni tündérről nevezett Helka hajót, amely éveken át Balatonfüreden, a külföldiek egyik legkedveltebb szárazföldi szórakozóhelye volt, mígnem a kilencvenes évek második felében újra vízre engedték.

Azt végső soron elmondhatom, hogy az elmúlt hetekben nem nagyon unatkoztunk és a munkának megvan az eredménye is. Rengeteg tapasztalatot szereztünk, melyeket egy újabb, soron következő toborzási projektnél hasznosítani tudunk. Egy dolgot azonban megtanultam egy tapasztalt buszsofőrtől, reggeli kalandjaink főszereplőjétől, és ezzel zárom írásomat. Elmesélte, hogy volt egy kollégája, aki mindenkinek megállt minden bokor mellett, nem hivatalos megállókat beiktatva. Emiatt végül gyakran késett, majd közölték vele főnökei, hogy felmondanak neki. Ez egy projektnél is így van: “ha nem tudod tartani a menetidőt, akkor befejeztük”. Mi tudtuk tartani a menetidőt és meg is találtuk azokat a magasan képzett szakembereket, akiket ügyfelünk olyannyira keresett.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s