Walesi kalandok 1.

December 20-án hajnali 1 órakor megérkeztem Cardiffba, Wales fővárosába, miután észak-déli irányban átszeltem Skóciát és Angliát. Ez azt jelenti, hogy legalább 400 mérföldet (640 km) tettem meg 8 óra alatt. Az unokatestvérem már várt a vasútállomás havas parkolójában. A rövid úton hazafelé elmeséltem neki, hogy a reptéren háborús hangulat uralkodott, amit pedig hó eltakarításként műveltek a kifutó pályákon, az cirkusz. A járdákat nem hólapátokkal, hanem seprűkkel és kefékkel akarták megtisztítani. Hóekének pedig kivénhedt ifáknak tűnő teherautókat állítottak be.

Másnap reggel, amikor az cardiffi öbölben sétára indultunk, ismét feltűnt, hogy a hótakarítás egyáltalán nem erőssége a briteknek. A járdákon 10 centis jégpáncél virított. Simon elmondta, hogy ez azért van így, mert a britek szerint „a hó a természet része és azt érintetlenül kell hagyni”. Kiderült, hogy még a téli gumit sem ismerik. Ha az ember bemegy egy szerelőműhelybe, értetlenül néznek rá, ha téli gumit akar tetetni az autójára. Simon terepjáróján viszont volt ilyen és a négy kerék meghajtás is jól jött.

Reggel meglátogattuk Simon egyik barátját, aki igazgató egy angol iskolában. Profi zongorista, így miután teljesítette kívánságomat és játszott Beethoventől egy részletet, zongora kísérettel elénekeltük a Hark! The Herald Angels Sing című dalt.

Első délelőttünk Cardiffban azzal telt, hogy szakadó hóban besétáltuk a Mermaid Quay-t, amely valaha a világ egyik legforgalmasabb kereskedelmi kikötője volt, most azonban itt található az operaház, számos luxus szálloda, étterem és nem utolsósorban újépítésű lakóingatlanok. Simon is itt él és elmesélte, hogy nyáron hatalmas nyüzsgés lepi el az öböl sétányait és kávézóit.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Délután bementünk a belvárosba, ahol apró ajándékokat vásárolgattam a családnak. Simon csak jó minőségű dolgokat vásárol, de tudott néhány olyan helyet, ahol ezeket jó áron meg is lehetett venni. Az Egyesült Királyság első látásra egy drága országnak tűnik, de ha az ember nyitott szemmel jár, akkor nagyon olcsón nagyon jó minőségű áruhoz is hozzá tud jutni.  Igényes karácsonyi ajándékot például akár már 1 fonttól is lehetett venni. Jobban odafigyelnek a különböző pénztárcájú vásárlók igényeire és jobban lehet alkudni egy-egy kiskereskedésben is. Olyan dolgok vannak az üzleti életben és a kereskedelemben, amelyek Magyarországon szinte elképzelhetetlenek. Sokkal türelmesebbek az emberek üzleti téren, míg nálunk mindenki gyorsan akar meggazdagodni.

Miután jól kivásároltuk magunkat, visszavonultunk az öböl menti lakásba és vörös forralt bort meg sloe gin-t iszogattunk, miközben a toronyszobából csodáltuk a kikötő fényeit.

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s