Profi UI-fejlesztő kerestetik!

A user interface-hez kötődő szakmák ma nagyon keresettek a nemzetközi porondon. De mi a helyzet Magyarországon? Az Adecco vezető toborzási és kiválasztási tanácsadója, Spiller László írásából kiderül, hogy hazánkban ezek közül szinte csak fejlesztőket keresnek, akik gyakran a tervezési munkát is maguk végzik. Milyen képességekre és tudásra van szükség az elhelyezkedéshez?

Sokak szerint felhasználói felületet (user interface – UI) tervezni nem is annyira szoftverfejlesztői feladat, hiszen mi sem egyszerűbb annál, minthogy az ember papíron rajzol néhány színes ablakot gombokkal, legördülő menükkel, a többit majd megoldják a programozók. Első ránézésre lehet, hogy ilyen egyszerűnek tűnik a dolog és inkább egy absztrakt festőművészre illik a fenti leírás, azonban a valóság másképp fest. Már most az elején szeretném leszögezni: manapság nagyon nehéz a munkaerőpiacon profi user interface-fejlesztőt találni, legalábbis az évek során ezzel szembesültem mint IT-fejvadász.

Folytatás: Computerworld 

Hírdetés

2 hozzászólás a következőhöz: “Profi UI-fejlesztő kerestetik!

 1. […] folyamata IT munkaköröknél Kapcsolódó írásaim: Sysadminday a Városligeti Sörsátorban Profi UI-fejlesztő kerestetik! Rambók alkonya az IT világában Tesztelőből kevés van a munkaerőpiacon Figyeljétek a […]

 2. Az a sok rossz felhasználói felület, amivel nap mint nap találkozunk nem feltétlen a GUI fejlesztők hiányára írható, hanem arra a nagyon erősen túlzott elvárásra, amit megfogalmazol a “Kell a jó kommunikáció” alcím alatt.

  Öt féle feladatkör készségeiről írsz.
  – programozó
  – szoftver architect
  – üzleti elemző
  – usability szakértő
  – tesztelő

  Ha nem is könnyen, de mégis találni ilyen személyt, aki mindegyikhez ért, akkor is annyira sok feladatot jelent mindhárom megfelelő végzése, hogy képtelenség őket felelősségteljesen ellátni.

  Nem szerencsés, ha ezeket a szerepeket egyazon személy tölti be egyszerre, ugyanis kissé más szemléletmódokat igényelnek. Amelyik készség erősebb benne az el fogja nyomni a többit. Például, ha túl nagy programozói munkának becsüli egy üzletileg átgondolt, használhatósági teszteknek alávetett, pszichológiailag is alátámasztott felület terv elkészítését, akkor hajlamos lesz arra, hogy a megvalósítás során túlzottan leegyszerűsítse, eltörölve ezzel annak akár a teljes üzleti értékét is.

  Nem mellesleg az egy-egy szakterületet profin művelő szakemberek, nagy ívben kerülik azokat az álláshirdetéseket, amiben mindeneseket keresnek.

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s