Álláspiaci trendek az informatikában – Computerworld

2012. január 25-én, elindult az a cikksorozat a Computerworld-ben, amely havonta elemzi az informatikai álláspiac trendjeit Spiller László szemszögéből, aki az Adecco vezető tanácsadója.

Álláspiaci trendek az informatikában – 2012 első negyedéve

1.       Bevezetés

A 2009-es mélypontot követően2010 afellendülés éve volt, majd 2011-ben határozottan megnőtt az IT szakemberek iránti igény az álláspiacon. Az igény csak növekedni látszik 2012-ben és a kedvezőtlen gazdasági hírek ellenére nemcsak a nagy, de a kisebb cégek is folyamatos bővítésben gondolkodnak. Ezzel párhuzamosan nő a jól képzett IT szakemberek hiánya is, melyet egyelőre a környező országokból nagy tömegekben nem tudnak pótolni a magyar informatikai cégek. Az elvándorlás külföldi cégekhez most is létező jelenség, de nem olyan mértékben, mint például az egészségügyben. Sokkal inkább létező tendencia, hogy a nyugaton erősödő gazdasági válság hatására külföldi cégek hoznak Magyarországra újabb pozíciókat, mivel itt olcsóbb a munkaerő.

2.       Visszatekintés 2011-re

Az Adecco vezető tanácsadója szerint, a piacnak azon a szegmensén, amelyre rálátása van, 2010-ben az álláskereső IT szakemberek 40%-a termeléshez, illetve kutatás-fejlesztéshez kapcsolódó informatikai pozícióban talált új munkahelyet, 35%-uk pedig IT infrastruktúra szolgáltatói területen, míg 25%-uk szoftverfejlesztői területen.

2011-ben egyértelműen az IT infrastruktúra irányába billentek el az arányok, hiszen az állást váltó informatikusok 85%-a rendszermérnöki, vagy rendszergazdai vonalon mozgott. IT infrastruktúra területen belül taroltak az IT security szakemberek, a CCIE képesítéssel bíró hálózati rendszermérnökök, a szkriptelési tapasztalattal rendelkező Windows és Unix szakértők, az Oracle adatbázis szakértők, továbbá az üzleti információs- és ERP rendszerek specialistái.

Bár a 2011-ben nyíló IT pozíciók legalább fele még mindig termeléshez, kutatás-fejlesztéshez és szoftverfejlesztéshez kapcsolódott, az egyre növekvő szakember hiány miatt ezeket a pozíciókat sokkal nehezebben töltötték be a vállalatok, mint 2010-ben.

2011 második félévének legérdekesebb tendenciája, hogy nőt a vezetői keresések száma azoknál a cégeknél, akik külföldről (USA, UK, Hollandia) helyeznek át IT pozíciókat. Ezek a szakmai vezetői pozíciók szintén IT infrastruktúra területkehez kötődnek: hálózatok, IT security, IT projektmenedzsment. Az Adecco által elhelyezett IT szakemberek egyharmada vezetői szintű pozícióba került 2011-ben.

3.       Mi várható 2012-ben?

Az Adecco vezető tanácsadója szerint partnereik több száz IT pozíciót szeretnének betölteni 2012-ben, ezért további szoftverfejlesztői és rendszermérnöki pozíciót hoznak az országba. A legnagyobb bővülések IT területen a banki- pénzügyi szektorban, a termelő- gyártó szektorban továbbá az informatikai szolgáltatói és tanácsadói szektorban várhatóak.

De nézzük meg, hogy konkrétan milyen szakembereket keresnek 2012 első negyedévében azok a vállalatok, akik a tanácsadó cégeken akarják megoldani emberi erőforrás problémáikat?

Továbbra is óriási az igény kutatási-fejlesztési területen a beágyazott rendszerek fejlesztői és tesztelői iránt. Belőlük a legnagyobb a hiány jelenleg a hazai piacon, de hozzá kell tenni, hogy bérezésük nem áll mindig arányban az általuk képviselt tudássalés a megszerzett tapasztalattal. Itt akár pályakezdők is labdába rúghatnak, de erős villamosmérnöki, C programozói, vagy assembly programozási alapokkal kell rendelkezniük. A bérek itt bruttó 250 és 500 ezer forint között alakulnak, tapasztalattól függően.

Üzleti alkalmazásfejlesztő vonalon főleg .NET fejlesztőket keresnek az évelején, ami szinte mindig sláger téma. Míg régen ragaszkodtak a cégek az alkalmazotti státuszhoz, mostanság már beérnék alvállalkozókkal is. Egy profi C# fejlesztő bruttó 7-800 ezer forintot is haza vihet havonta, de alvállalkozóként akár ennél 20%-kal is többet számlázhat. Friss diplomások itt is szóba jöhetnek, de csak azok, aki egyetemi, vagy privát projekteken is dolgoztak, nem csak a kötelező vizsgafeladatokon.

Van olyan partnerünk, aki számos rendszermérnököt és adatbázis specialistát szeretne felvenni az első három hónapban alkalmazásmenedzsment, üzleti információs rendszerek, valamint üzleti elemzői területekre. Ezeknél a pozícióknál főleg pénzügyi, üzleti, HR és logisztikai alkalmazások vannak fókuszban. A feladat pedig ezen alkalmazások bevezetése, lecserélése és folyamatos működésük biztosítása. Nagy hangsúly van továbbá a globális üzleti felhasználókkal és fejlesztőkkel való kommunikáción. Ezekben a pozíciókban a bérek bruttó 600-800 ezer forint körül alakulnak, tapasztalattól és tudástól függően.

SAP területre is keresünk szakembereket ezekben a hónapokban. Kezdve az SAP támogatókkal, az SAP tanácsadókon át, egészen az SAP infrastruktúra szakértőkig. A tanácsadók esetében olyan szakemberekről beszélünk, akik rendszerkonfigurálásban és rendszer bevezetésben szereztek nagy tapasztalatot. Itt megfordulni látszik az a szokás, hogy az illető „beszámláz”, így főleg állandó alkalmazotti státuszban gondolkodnak a munkaadók. A fizetések itt nagyon változóak a pozíció szintjétől függően, de a plafon itt is bruttó 800 ezer körül van.

Folytatódik a rendszermérnökök iránti igény erősödése a 2012-es év elején is, amit jól mutat, hogy több olyan cég is van például géntechnológia, vagy ipari automatizálás területén, aki ilyen embert keres. Ezek általában olyan kulcspozíciót betöltő rendszergazdák, akik bár csapatot nem vezetnek, felelősségi körüket tekintve vezetői szinten állnak. Fontos követelmény velük szemben a sokoldalúság, de erős szakmai háttérrel kell rendelkezniük valamilyen területen, úgy mint hálózatok, szerverek, virtualizáció, felhő alapú szolgáltatások vagy IT biztonság. Itt is globális csapat tagjaként kell helytállni, miközben külső szolgáltatókkal kell kapcsolatot tartani. Legfőbb erény ezen a területen a jó probléma megoldás. Ezekben a pozíciókban bruttó 6-700 ezret fizetnek, de általában magasabb egyéb juttatásban is részesülnek ezek a kollégák, mint egy átlag informatikus.

Vezetői szintű IT pozícióból is sok várható, hiszen már most több embert keresünk projektvezetői, programmenedzseri, tesztelési vezető, operációs vezetői, fejlesztési vezető és vezető rendszergazdai állásokba. Ezeknek a szakembereknek is profinak kell lennie az informatika valamelyik területén, hiszen ma már szakmai háttér nélkül nincs vezetői pozíció. Nekik is nemzetközi környezetben kell dolgozniuk, globális infrastruktúra, IT security és üzleti rendszerekhez kapcsolódó projekteken. Ők első körben sokszor házon belüli megoldásokon dolgoznak, majd ha azok jól beválnak, akkor értékesítik azokat külső partnerek számára is. Munkaidő tekintetében sokszor elég rugalmasnak kell lenniük, alkalmazkodva más országok kollégáinak időbeosztáshoz. Cserébe alkalmanként otthonról, távmunkában is lehet dolgozni, ha az illető megteremti saját maga számára annak körülményeit.

A felsorolt pozíciók mindegyikére érvényes, hogy folyékony angol nyelvtudás, nyelvvizsga és befejezett diploma szükséges a betöltésükhöz. Ezek hiányában ma már el sem fogadják a pályázatokat. Ennek érdekében az Adecco-nál már az előszűrés és az interjú is angolul folyik, továbbá a diplomát is be kell mutatni.

4.       Összegzés

2012 első negyedévében tehát folytatódik a 2011-es tendencia, miszerint nagy az igény a szoftverfejlesztők iránt, de nagy bővülések várhatóak IT infrastruktúra területen is, mellyel párhuzamosan nő a vezetői keresések száma. Ennek az oka főleg abban keresendő, hogy rengeteg pozíciót Magyarországon nyitnak meg, mivel itt alacsonyabbak a bérköltségek, viszont kiváló színvonalat képvisel az IT munkaerő. Az IT szakemberek kiválasztása egyre nagyobb körültekintést igényel, annak érdekében, hogy a tervezett felvételeket időben meg lehessen tenni, ezért a bővülés előtt álló vállalatok előnyben részesítik azokat a HR szolgáltató cégeket, ahol szakértő tanácsadók dolgoznak. Az Adecco eredményei azt mutatják, hogy a szakmai alapú tanácsadásnak köszönhetően, egyre  eredményesebb az IT pozíciók betöltésében.

A teljes cikk grafikonokkal, nyomtatott formában olvasható: Computerworld XLIII. évfolyam 03-04. szám

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s