Munkaerő piaci helyzet IT szemszögből (2013)

Milyen a jelenlegi munkaerő piaci helyzet?

Az informatikai szektoron belül továbbra is nagy a munkaerőhiány bizonyos területeken. Ugyanakkor elmondhatjuk, hogy az elmúlt év azonos időszakához képest nagyobb a mozgás az álláskeresők részéről. A 2012-es év utolsó negyedévében például érezhetően kevesebb jelölt volt aktív kereső, mint most.

Mely szakterületek a legkeresettebbek?

Informatikán belül igen nagy az igény a különböző programozókra, illetve szoftverfejlesztőkre. Ez globális trend és nem csak a magyar piacra igaz. Több ilyen megrendelésünk is jött külföldi Adecco irodáktól az International Mobility programunk keretében is. Jelenleg Írországba és Finnországba keresünk IT szakembereket, így például IT infrastruktúra szakértőket is. Viszont vannak olyan multinacionális nagyvállalatok, ahol már kész alkalmazásokkal és üzleti megoldásokkal rendelkeznek. Ezek a cégek nem az alkalmazásfejlesztésre helyezik a hangsúlyt, hanem a jól bevált eszközök professzionális támogatására. Ennek köszönhetően egyre több az üzlet közeli IT pozíció. Jelenleg a legkeresettebb szakemberek: projektmenedzserek, üzleti elemzők, alkalmazástámogatók, ERP szakértők, üzleti intelligencia szakemberek,  IT security szakértők.

Milyen soft skill-ek kellenek? Mi hiányzik?

Akár szoftverfejlesztőkről, akár alkalmazástámogatókról beszélgetünk, a legfontosabb skill ma már, az üzleti alapú gondolkodás, amely alatt azt értem, hogy még egy programozónak is tisztában kell lennie azzal, hogy az a kódrészlet, amelyen ő dolgozik, miként járul hozzá a vállalat üzleti sikereihez. Fontos még a folyamatos kommunikáció, az ügyfélközpontú gondolkodás, a kreativitás és az is, hogy mind csapatban, mind önállóan hatékonyan tudjanak dolgozni ezek az IT szakemberek. Ami egyébként még mindig nagyon hiányzik, az pontosan az önállóság és a hatékony csapatmunka.

Hogyan küzdenek meg a toborzás nehézségeivel?

A hagyományos „hirdetős” toborzási technikákon túl alternatív módszerekhez folyamodunk. Az IT szektorban nagy szerepe van a közösségi oldalakon és a fórumokon történő toborzásnak. Mi azonban ezen is igyekszünk túl lépni és személyes kapcsolatok építünk az IT szakemberekkel. Ezért hoztuk létre 2011-ben az Adecco IT Academy-t, ahol legutóbb közel száz IT szakemberrel találkozhattunk és beszélgethettünk személyesen. Egyébként a magas színvonalú szakmai előadások mellett saját mini állásbörzést és szerveztünk rendszermérnököknek.

Miért érdemes fejvadászt megbízni?

Egyrészt azért, mert mi csak ezzel foglalkozunk és több időt és energiát tudunk fordítani egy-egy keresési projektre. Ugyanakkor az IT-n belül is van több speciális terület, mellyel külön szakértő tanácsadók foglakoznak és az évek során komoly kapcsolati tőkét alakítottak ki ezekben a szakmai körökben. Tehát viszonylag gyorsan tudunk jelölteket állítani egy-egy pozícióra.

Milyen tendenciák várhatóak az ősszel?

Valószínűleg marad a szoftverfejlesztők iránti magas igény, ugyanakkor már több cég is jelezte, hogy bővíteni szeretne Magyarországon üzlet közeli IT pozíciók területén. Tendencia még, hogy egyre több olyan pozíciót kapunk a külföldi Adecco irodáktól az International Mobility programon belül, amelyet magyar szakemberekkel szeretnének betölteni.

1 hozzászólás a következőhöz: “Munkaerő piaci helyzet IT szemszögből (2013)

 1. Peterír szerint:

  Sokat gondolkozok azon, hogy mások mennyire élnek a lehetőségeikkel. Mit értek ez alatt? Itt az egész világ, és az emberek többsége – főleg odahaza – azon panaszkodik, hogy x évet tanult, és mégis semmit se keres. Ennek nem feltétlen kell így lennie, és ezért is írom ezt a posztot most, hogy próbáljak valami bíztató példát mutatni

  Jómagam is sokat rágódtam azon, érdemes-e folytatni itthon, vagy mondjuk meg lehetne-e máshol is próbálni. Aztán egyszer dumáltam egy régi gimis társammal, aki meggyőzött arról, hogy menjek ki hozzá Dublinba. Aztán végül igaza lett.

  De miért is érdemes éppen Írországba menni? Talán már sokan hallottatok róla, hogy ez a kis zöldellő szigetország az utóbbi évtizedben komoly IT szereplővé vált az EU-ban, de valószínűleg keveseknek van konkrét fogalma arról, hogy mit is jelent ez valójában. A történet igen egyszerű, még a 90-es évek közepén vált igen népszerű célponttá az akkor még javában dübörgő Kelta tigris gazdasága a külföldi befektetők szemében. Az ezredfordulót követően a különféle angolszász szoftver és hardver cégek is rájöttek arra, hogy ez az USA és Anglia között elterülő szigetke ideális hely lehetne a letelepedésre. Nos, persze a infó szektort érintő adókedvezmények is segítettek ebben. A lényeg, hogy manapság már a kicsiktől a nagyokig szinte mindenféle IT cég megtalálható Írországban. Twitter, Facebook, Microsoft vagy éppenséggel a Google mind nagy irodával rendelkezik errefelé, sőt gyakran az európai központ is itt található. Ha meg ez nem elég meggyőző, akkor érdemes megnézni, hogy hány start-up vállalkozás indul hetente csak Dublin környékén.

  Ezek után talán nem meglepő, hogy jelenleg az ország vonzza a külföldi humántőkét. Az ír felsőoktatás megpróbált reagálni a hirtelen megugrott keresletre, de nem tud elég emberfőt kitermelni időben, meg amúgy sincsenek elegen az írek. Tehát maradnak a nemzetközi fejvadászcégek és a jobb megélhetést remélő bevándorlók, méghozzá a diplomás fajtából. És ha már bevándorlók, akkor itt vagyunk mi is, magyarok, méghozzá igencsak nagy számban. Saját tapasztalatból kiindulva, egy idő után nem lepődsz meg azon, hogy a kávét egy debreceni lány adja ki, vagy hogy a HR osztályon dolgozik egy évfolyamtársad volt barátnője. Kicsi a világ, Dublin még annál is, és a magyarokat szívesen látják igazából minden feladatra, nem hogy a poroszos oktatáson edződött programozóinkat. Nyelvileg ugyan nem tartozunk a legkeresettebb személyek közé, de ha a kiváló angolja mellett netalántán tud az ember még egy európai nyelvet, mondjuk németet, franciát vagy valamilyen skandináv országét, és mondjuk stabil lábakon áll java, C++ vagy C# terén, akkor valószínűleg két kézzel fognak kapkodni utána.

  Persze nem egyszerű megtalálni a legjobb helyet, sok a közvetítő – vagy magát annak valló – iroda vagy frissen alakult cégecske. Sokan szeretnék meglovagolni ezt a trendet, és nehéz kiválasztani a megbízható embereket. Nekem szerencsém volt, hiszen már volt kint ismerősöm, aki segített itt-ott, elintézett pár interjút, de hamar azt vettem észre, hogy a profi közvetítősökön keresztül érkezők két lépés előnnyel indulnak. Szóval ha nincs ismerős vagy családtag, az se katasztrófa, sőt.

  Szóval a lényeg, hogy ha már eleged van az itthoni adok-kapokból, vagy meguntad ezt a pár cég által uralt szűk piacot, akkor vár a nagyvilág, és azon belül is Írország. Akár csak néhány évre, akár hosszabb távra, de érdemes elgondolkozni ezen a lehetőségen. Legrosszabb esetben is lesz pár év tapasztalatod külföldi munkavégzéssel, és az már itthon is sokat nyom a latban. 

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s