Kapcsolatépítés rendezvényeken

Karriermenedzsment informatikusoknak 6.

Szakmai rendezvények és a folyamatos kapcsolatépítés karrierünk szolgálatában

Akár aktívan, akár proaktívan keresünk állást, a cél mindig az kell, hogy legyen, hogy személyesen találkozzunk a döntéshozókkal, vagy azokkal a hídszemélyekkel, akik beajánlhatnak minket a döntéshozókhoz. Egy szakmai rendezvény kiváló alkalom arra, hogy egy helyen minél több emberrel találkozzunk és építsünk kapcsolatot. A résztvevők között rengeteg döntéshozó és hídszemély lehet.

Mielőtt elkezdünk szakmai rendezvényeket látogatni, érdemes tájékozódni. Erre az egyik legalkalmasabb fórum a Meetup.com, ahol rengeteg rendezvényt regisztrálnak és ahol a résztvevőkkel szöveges üzeneteket is lehet váltani.

Felkészülésnek jó lehet, ha rákeresünk azokra a meetup-okra, amelyek a szakmánkba vágnak, vagy érdekelnek bennünket. Mielőtt ellátogatunk valahová, az oldal segítségével arról is érdemes tájékozódni, hogy kik lesznek ott egy adott rendezvényen és készíthetünk egy listát, hogy közülük kikkel akarunk személyesen megismerkedni.

A rendezvényre érdemes névjegyet is magunkkal vinni és ha esetleg nincs, akkor csináltatni, annak érdekében, hogy adhassunk azoknak, akikkel személyesen tudunk beszélgetni a rendezvény előtt, szünetben, vagy a végén.

Készüljünk egy rövid, 20 másodperces bemutatkozó szöveggel, hogy mondhassunk magunkról két mondatot, ha megkérdezik, hogy mivel is foglalkozunk. Figyeljünk arra, hogy ne szigetelődjünk el, hanem próbáljunk meg forogni az emberek között és rövid, de minőségi beszélgetéseket folytatva a számunkra érdekes emberekkel. Az sem jó, ha valakire rátelepszünk, de igyekezzünk elkerülni az ellenkezőjét is. Ha esetleg valaki csatlakozni kíván a beszélgetéshez, akkor nyissunk az újonnan csatlakozó személy felé, de ha esetleg már terhesnek érezzük magunkat, akkor keressünk újabb beszélgető partnereket.

Ha spontán megszólítunk valakit, akkor kérdezzük, hogy miért jött el a rendezvényre, miért érdekes számára, hogy tetszik neki és kérdezzünk rá, hogy mivel foglalkozik az illető. Ha elkezd mesélni a munkájáról, akkor figyeljünk rá oda kellőképpen, tartva a szemkontaktust. Ha mi beszélünk, koncentráljunk a lényegre és hagyjunk mást is szóhoz jutni, de arra is figyeljünk, hogy ne fojtsák belénk a szót, vagy vágjanak folyton a szavunkba.

Ha azt szeretnénk, hogy minél többen figyeljenek fel ránk, akkor, ha van rá lehetőség, tegyünk fel értelmes szakmai kérdéseket az előadóknak! Ha valóban érdekes kérdéseket vetünk fel, akkor az is előfordulhat, hogy hozzánk fognak többen odajönni beszélgetni, mint ahány személyhez mi mennénk oda. Mindenesetre ezáltal is újabb szakmai kapcsolatokra tehetünk szert.

Ha van rá lehetőségünk akkor szervezzünk mi is szakmai rendezvényeket, aminek az az előnye, hogy mi határozhatjuk meg a témát és azt is, hogy kiket hívunk meg előadónak, vagy a hallgatóság soraiba.

A személyes beszélgetések utólagos követése is nagyon fontos. Akikkel beszélgettünk és névjegyet cseréltünk a későbbiekben is érdemese a kapcsolatot fenntartani. Erre egy nagyon jó eszköz a LinkedIn. A személyes beszélgetést akár rövid üzenetekben is megköszönhetjük pár nappal az esemény után és a jövőben is jó kiindulási alapot adhatnak, ha egy adott témában az adott személy segítségét szeretnénk kérni.

Folyamatos kapcsolatépítés legfontosabb irányelvei:

 • Járjunk szakmai rendezvényekre, meetup-okra!
 • Küldjünk meghívókat érdekes szakmai rendezvényekre! (Adecco IT Academy)
 • Szervezzünk magunk is szakmai rendezvényeket!
 • Osszunk meg érdekes, értelmes és érdekes szakmai tartalmakat!
 • Kérjünk és osszunk meg információt!
 • Köszönjük meg az ajánlásokat!
 • Ápoljuk, gondozzuk kapcsolatainkat, folyamatosan!
 • Gratuláljunk az előléptetésekhez!
 • Jegyzeteljünk!
 • Tartsuk számon az évfordulókat, születésnapokat!

Feladatok:

 1. Írja össze a meetup.com alapján legalább 5 meetup-ot, amely szakmai szempontból érdekes lehet!
 2. Írja össze azoknak a személyeknek a listákát, akikkel egy konkrét, közelgő meetup-on személyesen is szeretne beszélgetni!

Ajánlott irodalom:

Adecco It Academy https://adeccoitacademy.wordpress.com/

Kapcsolódó videók:

A Játékos! – Networking https://youtu.be/6iNa-MnbRuI

Szamárlétra – Networking https://yoube/Ky7-a6dZgUI

 

 

Hírdetés