Önértékelés

Karriermenedzsment informatikusoknak 1. – Önismeret, önértékelés

A karriermenedzsment és az álláskeresés legelső lépcsője az önismeret és az önértékelés. Fontos, hogy ennek a tevékenységnek a folyamán objektív képet kapjunk önmagunkról és erősségeinkről. Ebben a lépésben van lehetőségünk arra, hogy ha nem lennénk tisztában vele, akkor felismerjük, vagy kialakítsuk érdeklődési területünket. Fontos továbbá, hogy összegyűjtsük kiemelet képességeinket, amelyeket majd munkánk során hasznosítani tudunk. Az önértékelés nem csak önbizalmat ad az álláskereséshez, de egyben az önéletrajz írás alapja és felkészít bennünket az állásinterjúra is. Továbbá támogat minket karrierdöntéseink meghozatalában, az ideális munkahelyi környezet és a megcélzandó munkák meghatározásában.

 

Sikeres életpályáról akkor beszélünk, ha a hosszú távú szakmai céljaink egybe csengenek személyes céljainkkal. Ezért rendkívül fontos és elengedhetetlen az általunk választott szakma szeretete, amely az önmegvalósítást kell, hogy szolgálja. Nagy jelentősége van a szakmához kapcsolódó munkakörülményeknek, továbbá az adott szakma erkölcsi és anyagi megbecsülésének. Számításba kell venni a munka-magánélet egyensúlyát (work-life balance), ahol az utóbbi magába foglalja a családra, barátokra, pihenésre és szabadidőre fordítandó időt is.

Amikor szeretnénk meghatározni, hogy milyen az ideális munka számunkra akkor három tényezőt kell figyelembe venni. Mi a munkatartalom, milyenek a munkafeltételek és mennyi a munkabér?

Az általunk választandó munkatartalmat, vagyis, hogy konkrétan miről szól a munka és mit kell csinálni, nagyban befolyásolják személyes képességeink, személyiségjegyeink, szakmai tudásunk és tapasztalatunk.

A számunkra ideális munka kiválasztásakor fontos megvizsgálnunk a munkafeltételeket is. Vagyis például azt, hogy az adott munka mennyire képes folyamatosan fenntartani motivációnkat. Érdemes figyelembe venni a szervezet méretét, tevékenységét, értékrendjét, küldetését, magasabb rendű céljait, vállalati kultúráját és azt is, hogy kik a számunkra ideális főnökök, munkatársak és ügyfelek.

Nem utolsó sorban pedig számításba kell vennünk, hogy az adott munka milyen javadalmazási lehetőségekkel bír, magyarul milyen munkabérre számíthatunk majd.

Az önismereti virággyakorlat

A fenti gondolatok követően nézzünk egy adott, jól bevált eszközt, mely segítségével meghatározhatjuk, hogy milyen számunka az ideális munkakörnyezet, vagy az úgynevezett álomállás.

Az önismereti virággyakorlat megalkotása Barbara B. Brown pszichológus nevéhez köthető és ez az a gyakorlat, amelyet Richard N. Bolls a What color is your parachute? (magyar változata: Karrieriránytű) című könyvében ismertet.

Én a részletes bemutatás helyett inkább egy átfogó képet szeretnék nyújtani a gyakorlatról, továbbá kiemelni annak a szakmai képeségekre és érdeklődési területekre vonatkozó három legfontosabb gyakorlatát.

Az önismereti virággyakorlat célja tehát az, hogy reális képet kapjunk önmagunkról annak érdekében, hogy személyünket egy számunkra ideális munkahelyi környezetbe helyezzük el, vagyis ne csak egy munkánk legyen, egy állásunk, hanem egy álomállásunk, egy hivatásunk, amelyben hosszú távon ki tudunk teljesedni.

Azt is fontos tisztázni, hogy a jól képzett munkaerő hiányának köszenhetően változtak a munkaerőpiaci viszonyok, vagyis ma már nem csak a mukaadó az, aki eldönti, hogy fel akar-e venni bennünket az adott állásra, hanem elsősorban mi magunk döntünk arról, hogy akarunk-e az adott cégnél dolgozni. A munkavállalók sokkal inkább erőforrássként és partnerként, mintsem költségként jelennek meg a munkaadók fejében.

De nézzük, hogy mik is azok a szempontok, amelyeket figyelembe kell venni, ha az ideális munkahelyi környezetet, vagyis az álomállást keressük önmagunknak?

 • People: munkatársak, emberek
 • Workplace: munkakörülmények, munkakörnyezet
 • Knowledges: szakmai ismeretek, érdeklődési területek
 • Geography: lakókörnyezet és munkahely, földrajzi elhelyezkedés
 • Skills: konvertálható képességeink és készségeink leltára és sorrendisége
 • Salary: hatáskör és fizetés
 • Purpose: célok és értékek, fő cél, élet cél, szakmai cél

A fenti hét szempont, a virág hét szirma. Ez a hétszirmú virág egy szimbólum, amelynek jelentése valójában mi magunk vagyunk. Feladatunk az, hogy eldöntsük, hogy ez a virág hol érzi jól magát igazán és ahelyett, hogy kókadna, inkább kivirágzik.

Én itt most a Knowledges: szakmai ismeretek, érdeklődési területek részre szeretném ráirányítani a figyelmet.

Hálógyakorlat

Ennek a gyakorlatnak a lényege, hogy számba veszünk mindent, amihez szakmailag értünk és ami érdekel bennünket. Tulajdonképpen mindent leírunk, amit valaha megtanultunk, vagy amiben szakmai gyakorltatot szereztünk. Továbbá összegezzük, hogy milyen érdeklődési területeink vannak.

Tegyük fel magunknak a következő kérdéseket!

 1. Melyek azok a kedvenc hobbijaink amivel szívesen foglakozunk szabadidőnkben?
 2. Milyen témákról szeretünk beszélgetni?
 3. Milyen magazinokat és cikkeket olvasunk szívesen?
 4. Milyen újságokat, cikkeket olvasunk általában?
 5. Könyvesboltban milyen könyvek keltik fel az érdeklődésünket? Milyen könyveket keresünk?
 6. Az interneten és közösségi oldalakon milyen cikket nyitunk meg és olvasunk végig?
 7. Milyen televíziós műsorokat nézünk szívesen?
 8. Milyen katalógusokat böngészünk szívesen?
 9. Miről írnánk könyvet, vagy cikket?
 10. Milyen tevékenységekben, témákban merülünk el általában?

Írjuk össze, hogy eddigi pályafutásunk és életünk során miket tanultunk meg!

Készítsünk egy táblázatot! Egy letárt. Mintha egy hálóval halásznánk össze ismereteinket, érdeklődési területeinekt.

Miket tanultam az iskolában, tanfolyamokon, online kurzusokon, konferenciákon, meetup-okon?

Munka során mit tanultam? Miket tanultam eddigi munkahelyeimen?

Mit tanultam vagy ragadt rám munkán kívül, otthon vagy szabadidős tevékenységeim során?

Milyen életpályák, munkák, iparágak érdekesek számomra?

Milyen megérzéseink, ötleteink vannak még?

Iskolákban tanultam
Munkahelyeken tanultam
Tanfolyamokon tanultam
Konferenciákon tanultam
Házimunka során tanultam
Szabadidős tevékenységként tanultam

 

Akvárium gyakorlat

A következő gyakorlat során rendszerezzük mindazt amit összeszedtünk. Vagyis azokat a halakat, amelyeket összefogtunk. Így elkészül érdeklődési területeink mátrixa. Az érdeklődési köreinket szimbolizáló halakat tegyük 4 különbőző akváriumba, aszerint, hogy mennyire vagyunk benne tapasztaltak, illetve mennyire vagyunk lelkesek értük. Azonosítsuk be azokat a halakat, vagyis érdeklődési területeket, amelyekben a legtapasztaltabbak vagyunk és amelyek iránt leginkább lelkesedünk. Összpontosítsunk ezekre és azonosítsuk a 3 legfontosabbat.

 

Tapasztalat: nagy

Lelkesedés: kicsi

 

Tapasztalat: nagy

Lelkesedés: nagy

 

Tapasztalat: kicsi

Lelkesedés: kicsi

 

Tapasztalat: kicsi

Lelkesedés: nagy

 

Merre úszik a 3 legerősebb halam?

Válasszuk ki azt a 3 halat, vagyis érdeklődési területet, amelyben nagy a tapasztalatunk és nagyon érdeklődünk iránta! Nézzük meg, hogy merre úszik a 3 hal, vagyis, ha a 3 fő érdeklődési területemet és szakmai képességemet összegyúrom, együtt alkalmazom, milyen állás, milyen szerepkör jön ki belőle? Olyan állást, hivatást kell keresnünk, amely a három halmaz metszetében van.

Az is jó megközelítés, ha megnézzük, hogy melyikhez kellett a legtöbbet tanulni és megkeressük annak a területnek a szakértőjét. Kérdezzük meg, hogy a másik két dolog miként kapcsolódhat az ő területéhez?

Hadd mutassam be röviden a fenti gyakorlatokat személyes példámmal szemléltetve, hiszen így hiteles! Adhatnám azt a címet is ennek a résznek, hogy „Hogyan lettem IT fejvadász?”

Első körben, a hálógyakorlattal összeszedtem mindent, ami izgatta a fantáziámat, ami érdekelt, amit tanultam, amit munkahelyen sajátítottam el.

A lista hosszúra sikerült: szoftverfejlesztés, szoftvertesztelés, projektmenedzsment, angol nyelvtudás, angol nyelvoktatás, MBA nemzetközi üzleti tanulmányok, karrier tanácsadás, történelem, vallás, politika, sport, művészetek (opera, festészet), kutyák, macskák és így tovább.

A fenti lista elemeit besoroltam az akvárium gyakorlat szerint és egyből látszott is, hogy miért vagyok a leglelkesebb és miben van a legtöbb tapasztalatom, melyek közül a 3 legfontosabb elemet, halat sikerült beazonosítanom:

 1. Szoftverfejlesztés (szakmai) +++
 2. Karrier tanácsadás (hobbi) ++
 3. Üzleti érdeklődés (tanulmányok) +

A fenti gyakorlatot akkor végeztem el, amikor MBA tanulmányaimat folytattam, s azon tűnődtem, hogy miként lehetne karriert váltani és hogyan lehetne 3 fő szakmai képességemet és érdeklődési területemet egyszerre alkalmazni, hasznosítani. Nem volt egyszerű a válasz, de több emberrel, így tanáraimmal, barátaimmal, családtagjaimmal is beszélgettem arról, hogy vajon milyen lehetőségeim lennének. Első körben sikerült beazanosítani, hogy az emberi erőforrás menedzsment témaköréhez köthető hivatás irányába kell mennem. Persze ez még mindig nem volt elég kézzelfogható, de aztán további tájékozódó beszélgetéseknek köszönhetően sikerült beazonosítani a munkaerő közvetítés világát, amely nem is annyira HR, sokkal inkább értékesítés. Miután az említett 3 területet sikerült gondolatban összegyúrnom, kijött, hogy „IT fejvadász” leszek.

De tudok olyan példát is hozni, amikor az illető IT területen szerzett diplomát, IT szolgáltatásokat értékesített és szabadidejében autókkal foglakozott. Azóta ő már luxus autó tanácsadó és kivállóan alkalmazza értékesítői tapasztalattát, a hobbiját és az IT tudását is, hiszen az önvezető autók világában minden informatikai alapokon működik.

Kapcsolódó videók:

Az önértékelés, mint a karrierépítés alapja https://youtu.be/ihFLm-JcKkk

Virággyakorlat 5.: szakmai ismeretek, érdeklődési területek https://youtu.be/Ti95m9vknd0

Ajánlott irodalom:

Pintér Zsolt: Hogyan csináljunk karriert?

Richard N. Bolls: What Color is your parachute?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hírdetés