A hibás önkép miatt halnak korán a magyar férfiak?

Kertai Zalán grafikája

Sokan teszik fel ezt a kérdést idehaza, de talán senki sem tudja a biztos választ.

Pedig ha ez ember kimegy a temetőbe és megnézi a sírkövekre vésett dátumokat, akkor azt látja, hogy míg az özvegy “vígan” jár ki öntözni, addig a férj már 10-20-30, de akár 40 éve alulról szagolja az ibolyát. (Elnézést az iróniáért.)

Próbáltam utánajárni az okoknak az interneten, no meg olyan férfi magazinokban, mint például a Playboy vagy az Elle Man.

Az Elle Man a magyar férfiakat kemény harcosoknak írja le, ami szerintem nem modern vonás, hiszen ha végigkísérjük a sumér-hun-szkíta-avar-magyar vérvonal több ezer éves történelmét, akkor bizony láthatjuk, hogy a mi társadalmunk Nimródtól Mátyásig, Rákóczitól Kossuthig, mindig is a harcosok kultúrájára épült. Akkor mi lehet a baj, hiszen ebben a szerepkörben otthonosan kellene mozognunk?

Aztán a magazin még egy CIA által készített listát is közöl, mely azt mutatja, hogy a születéskor várható élettartam tekintetében csak a Gázai övezet áll Magyarországnál rosszabbul. És bár ez nem csak férfiakra vonatkozik, igen fura, mert hát ott háborús állapotok uralkodnak, itt meg elvileg béke van. Ha mi magyar férfiak békeidőben ekkora harcosok vagyunk, és korán halunk, akkor mi lenne velünk háborús helyzetben? Még a szerbek, meg a horvátok is jobban állnak nálunk, pedig ott volt is háború a közelmúltban.

Nézzünk tehát részleteket a CIA listájából, mely szerint így alakul a születéskor várható életkor az egyes országokban:

1. Makaó: 84,36

2. Andorra: 82,51

3. Japán: 82,12

9. Franciaország: 80,98

10. Svédország: 80,86

19. Olaszország: 80,20

32. Németország: 79,26

36. Egyesült Királyság: 79,01

50. USA: 78,11

52. Albánia: 77,96

54. Kuvait: 77,71

56. Kuba: 77,45

62. Csehország: 76,81

76. Lengyelország: 75,63

79. Szlovákia: 75,40

80. Horvátország: 75,35

83. Szerbia: 75,29

107. Magyarország: 73,44

108. Gázai övezet: 73,42

118. Románia: 72,45

És akkor Ausztria nem is szerepel a fenti felsorolásban, akiknél a hatvanas években még jobb kilátásaink voltak és tovább is éltünk.

Liptai Lívia szerint az önmagunkról alkotott kép lehet hibás, nem pedig az életmódunk. Ezzel egyetértek, de vajon milyenek a magyar férfiak?

Erre egy tavalyi Playboy-ban kaptam választ.

A magyar férfiak, szerepeiket tekintve a következő kategóriákba sorolhatóak Bus István cikke szerint:

1. Modern irányító: 34%

2. Énközpontúak: 30%

3. Családfenntartók: 19%

4. El nem kötelezett: 17%

De nézzük, milyen statisztikákkal szolgál még nekünk a Playboy.

Azt mondja, hogy a 25 és 29 év közötti férfiak 22%-a, valamint a 35 és 39 év közötti férfiak 13%-a addig halasztaná a családalapítást, amíg csak lehet.

A magyar férfiak 88%-a pedig azt mondja, hogy fontos számára, hogy partnerkapcsolatában egyenrangú legyen társával. (Ez elég vicces, mert ez általában a nőknek szokott fontos lenni.)

A magyar férfiak 45 százaléka szerint egy férfi ugyanúgy fel tud nevelni egy gyereket, mint egy nő. (Én személy szerint ezt erősen kétlem.)

A magyar férfiak 72 százaléka természetesen szakértőnek tartja magát valamilyen témában. (Remélhetőleg ez nem a foci.)

Azzal pedig a magyar férfiak több mint fele tisztában van, hogy egészségtelenül él, akárcsak európai társaik.

Nos, állítólag ilyenek vagyunk.

Nekem az véleményem, hogy kevés a családfenntartó férfi. Az pedig mára teljesen bizonyossá vált, hogy azok a férfiak, akik nem családban élnek, korábban meghalnak.

Szóval túl modernek és énközpontúak, no meg függetlenek vagyunk, pedig szerintem érdemes lenne kicsit konzervatívabban, felelősségteljesebben gondolkodni, hátha ez a hosszú élet titka.

Általában azok a harcosok nyernek háborút, akik hosszú távú célokkal, stratégiával rendelkeznek és nem pedig azok, akik csak taktikai szinten tudnak gondolkodni, bármilyen modern fegyverzettel is rendelkezzenek.

2 hozzászólás a következőhöz: “A hibás önkép miatt halnak korán a magyar férfiak?

  1. MIHÁLYI ISTVÁN szerint:

    szerintem a mindenapi stresz több jut a magyar férfiaknak mint más europai társainknak

  2. diegorivera szerint:

    Jó írás, de a következtetéssel nem értek egyet. A magyar ffi az életmód miatt hal meg előbb, és itt nem a káros szenvedélyek dominanciáján van a hangsúly, hanem az egészséges szenvedélyek hiányán.

    Míg Németországban elvétve találni olyan felnőttet, aki legalább egy aktív, testmozgással járó sportot ne űzne, addig otthon a sport számít ritkaságnak.

    A példánál maradva, a németek sem angyalok, a nagyobb ünnepeken mindenki elengedi magát, dohányzik és iszik, aztán ha kibulizta magát, elmegy mozogni.

Hozzászólás