Az abszint története 5.

Írta: Spiller Roland

7.  Az abszint fajtái:

Ugyan úgy mint más italoknál, az abszintnak is vannak különböző fajtáji, melyeket más és más módszerekkel készítettek és különböző gyógynövényekkel ízesítettek. Hat darab abszintot különböztetünk meg. Legtöbbjük nem különbözik másban csak az alkoholtartalomban, de vannak egészen eltérőek is.

Absinhte Suisse: Abban az időben mikor az abszintot készítették ez számított a hagyományos abszintnak. A szárított fehér ürömfüvet, a csillagánizst és az édes köményt kb. 85%-os tiszta alkoholban hagyták állni egy pár órát, míg az alkohol teljesen ki nem oldotta a szárított növények íz és hatóanyagait. Ezután kevés víz hozzáadása után elkezdték a desztillációt. A lepárlás után a folyadékot egy külön erre az esetre kifejlesztett színező berendezésbe tették, amiben még további gyógynövényeket adtak hozzá és ezáltal nyerte el az ital gyönyörű smaragdzöld színét. Ezután ismét vizet adtak hozzá, így hígítva az italt 68-72%-os alkoholtartalomra. Legutoljára pedig hordókba töltötték és három – négy hónapig érni hagyták. Az ital így érte el a legkiválóbb minőségét és ihatóságát.

Absinthe Fine: Ugyanaz mint Suisse, csak annyi különbséggel, hogy a párlat egy részét tiszta alkohollal helyettesítették és így hígították 68-72%-ra.

Absinthe Demi – Fine: Ugyanúgy készítik mint a Fine-t csak a kisebb alkoholfok elérése érdekében vízzel hígítják 50-60% alkoholfokra.

Absinthe Ordinaire: Ugyanaz mint az előző csak kisebb 45-50%-os alkoholfok. Érdekesség, hogy csak ez kapta meg a feltaláló nevét.

Absinthe Des Essences: Különböző módszerekkel nyert növényi olajokat kevertek el tiszta szesszel, ezután vízzel hígították a kívánt alkohol mennyiség eléréséhez. Általában mesterségesen színezték, különböző mérgező anyagokkal.

Absinthe La Blanche: Ez egy svájci fajta. Svájci neve „La Bleue”. Ebben a fajtában teljesen kihagyták a színezési folyamatot. Az ital átlátszó és tiszta és íz hatásaiban is teljesen más mint a francia fajtáké.

Ma már nem állítanak elő Absinthe Suisse-t, a mai abszintot talán a Fine változathoz lehet a legközelebbinek mondani, a mai abszintnál az érlelési idő is sajnos elég rövid. Így a minősége is messze elmarad az akkoritól.

8.  Az abszint fogyasztási rituáléja:

Az ital minden bizonnyal ennek is köszönheti még óriási sikerét. A különlegességével lenyűgözte az akkori és a mostani fogyasztókat is. Két különböző módszert ismerünk: a francia és a cseh módszert. A mai legismertebb szertartása a cseh módszer. Egy kanálra helyezünk egy vagy esetleg kettő darab kockacukrot, a pohár fölé tesszük és abszintot öntünk rá, a cukor ezután lassan magába szív egy kis abszintot, a magas alkoholtartalomból kifolyólag a kockacukor begyullad, pár másodperc után a kockacukor elkezd karamellizálódni, miután a cukor egy kicsit megkaramellizálódik leöntik vízzel és elkeverik. Az eredeti francia rituálé azonban más, ebben az esetben az abszint már a pohárban van és nem gyújtottak meg semmiféle kockacukrot, a pohár tetejére egy lyukacsos kanalat helyeztek amire rátették a kockacukrot és leöntötték jeges vízzel, a víz ahogyan elegyedett az abszinttal az úgy lett egyre opálosabb. Általában 1 : 5 –höz arányban szokták hígítani.

9.  Utószó:

Véleményem szerint ezt a különleges italt is lehet élvezni, de csak úgy hogy ha tudjuk hogy  hol a határ.

Zárásul egy utolsó gondolat az abszintról:

“Az első pohár után olyannak látod a dolgokat, amilyenek,
A második pohár után olyannak látod őket, amilyennek szeretnéd őket,
A harmadik pohár után olyannak látod őket, amilyenek valójában,
S ez a legszörnyűbb dolog a világon…”

Oscar Wilde


10. Irodalom jegyzék:

Prof. Dr. Bernáth Jenő: Gyógy- és Aromanövények. A vadon termő és termesztett Gyógynövények c. mű 3. Javított kiadása. 2000

Famous Absinthe Drinkers. http://www.the-night.net/absinthe.html

Szederkényi Éva: Smaragdzöld kultuszital: Az abszint ezer arca (Abszint történet, abszint alapanyag, abszint fogyasztási szokások) = Vendéglátás 50. év folyam 2007 3.sz 30-32

Hírdetés

4 hozzászólás a következőhöz: “Az abszint története 5.

 1. Ádám szerint:

  Magyarországon csak két üzlet árul igazi abszintot. A WhiskyNetnél (Bp-n és online) van Duplais Verte és Kübler (ezek prémium márkák), illetve a Vom Fassnál (Győr és Bp.) egész tűrhető az 55%-ös zöld kimértjük, de annak inkább az az előnye, hogy 1-2 decit is kérhetsz belőle.

  Ha a Magyarországon kapható márkák érdekelnek, a Magyar Abszint Társaság honlapján a legtöbbről már van értékelés.

 2. László Spiller szerint:

  Szerintem itt érdemes elindulni: http://abszint.lap.hu/

 3. Miksa szerint:

  Jó napot

  nem tudom hogy jó helyen kérdezek-e ilyet de szeretnék tanácsot kérni hogy Magyarországon hol lehet jó absinthe-ot venni?

 4. nalyib szerint:

  Ma már jópár főzde állít elő igazi Suisse típusű abszintot. Szívesen ajánlok egy párat ha érdekel, nem mindegyik kerül húszezrekbe és elképesztően finomak.

  Létezik ma is Fine/Demi-fine, de a leggyakoribb a ‘Des Essences fajta. Ezek általában átcsúsznak a “hamisítvány” kategóriába, mivel a növénykivonatok száma legtöbbször 0 és 2 között mozog. Magyarországon fine és demi-fine sem kapható. (Még a mai Pernod sem az.)

  A “cseh módszerről” szerintem érdemes megemlíteni, hogy 1990 előtt nem létezett, és kulturált abszintfogyasztók közt a szetségtöréssel egyenlő (mivel az olcsó cseh hamisítványok eladásához találták ki, és a valódi abszint ízét tönkreteszi).

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s