Londoni kalandok

Skóciai és walesi kalandjaim után Londonba mentem, ahonnét december 23-án indult a gépem Budapestre. Előző nap már aggódva kémleltem az eget, mert attól féltem, hogy ha nagy hó lesz, akkor a karácsonyt családomtól távol, a rokonoknál kell töltenem. Bár megjegyzem, hogy még mindig jobb helyen lettem volna, mint azok, akik a repülőtereken ragadtak.

December 22-én délután indultunk Londonba, ahol Simon lakásának felújításán egy magyar fiú dolgozott. Útközben elég barátságtalan volt az idő, így inkább szunyókáltam, hogy kipihenjem a cardiffi kocsmázás fáradalmait. Esett minden, amit el lehet képzelni: eső, havas eső (sleet), hó, de az autópályát végre el kezdték szórni valamivel (talán gliter-nek mondták, de ebben nem vagyok biztos).

A lakás London északi részében, a Kilburn parknál található. Innét mentem be a belvárosba este hat után, hogy körülnézzek, miután elbúcsúztam az unokatestvéremtől, hiszen ő visszament Cardiffba. Negyed óra alatt beértem London szívébe és elindultam öt és fél órás sétámra a hideg éjszakában. A földalatti használata amúgy pofon egyszerű, szinte lehetetlen eltévedni. Emlékszem, amikor 1984-ben voltam először Londonban egyedül az unokatestvéremmel… Akkor még ketten is eltévedtünk és folyton kérdezősködni kellet, hogy merre menjünk az Oxford Circus, meg a Piccadilly Circus felé. 1991-ben és 1992-ben kicsit már könnyebben mentek a dolgok számomra, viszont most egyszer sem tévedtem el. Bejártam a nyüzsgő város egy részét, kezdve az Oxford Street-tel, és lefényképeztem azokat a nevezetességeket, amelyek leginkább lenyűgöznek a mai napig, és persze ahol volt elég fény. A kedvencem Nelson Admirális oszlopa, illetve szobra. Emlékeztet a budapesti Hősök terén álló oszlopra. Érdekes, hogy míg a britek egy nemzeti hőst helyeznek az oszlop tetejére, mi egy angyalt, aki a Szent Koronát tartja. Megnéztem a Big Bent és hallottam, amint elütötte a 9 órát, miközben lefényképeztem a parlament épületével együtt a Westminster Bridge-ről. Lefényképeztem az óriáskereket is, amely a város egyik legújabb jellegzetessége. Majd a Tower Bridge irányába vettem az utamat, amelyet pedig a London Bridge-ről fotóztam le. A Szent Pál székesegyház már a távolból lenyűgözött, így a közelébe férkőztem és több képet is készítettem róla.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Végül este 11 körül a Kilburn Park felé vettem az irányt, hiszen reggel ki kellett mennem Luton Airport-ra, ahonnét délután indult a gépem.

Éjszaka jól aludtam, majd a reggelimet követően, mely narancslekváros pirítósból és Lady Grey teából állt, a 328-as piros emeletes busszal kimentem a West Hampstead vasútállomásra, ahonnét a 9.20-as vonat kivitt Lutonba. (A jegyet előző este vettem meg 10 fontért.) Itt ismét buszra szálltam, és kint is voltam a reptéren.

A járatok még most is folyamatosan késtek, de már nem volt olyan kaotikus a helyzet, mint pár nappal korábban az edinburghi reptéren. Két órás késéssel indult a Wizz Air budapesti járata és egy kicsit olyan volt a hangulat, mint abban a háborús filmben, amikor mindenki fel akar jutni az utolsó repülőre, hogy végre hazajusson. Ez nem is csoda, hiszen ahogy a többi magyar élménybeszámolóját hallgattam fél füllel, én még szerencsésnek mondhattam magam, mert egyszer sem kellett a reptéren aludnom tábori ágyban.  Hála Istennek szerencsésen hazaértem és amikor ezeket a sorokat írom, ismét családom körében lehetek.

Bár a 7 napból hármat utaztam, vagy reptereken és vasútállomásokon töltöttem, úgy érzem nagyszerű élményekben volt részem és annak köszönhetően, hogy kicsit kizökkentem a hétköznapok kényelméből, sok újat láttam és tanultam, a folyamatos nyelvgyakorlásról nem is beszélve. Mindenkinek csak azt tudom javasolni, hogy néha vágjon hasonló kalandokba, mint én és azt ossza is meg másokkal.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s